KOTiLO-kiertue 26.–28.1.2022

Keväällä 2020 pääkaupunkiseudulla käynnistynyt ajatuksia herättelevä konserttisarja KOTiLO tekee tammikuussa 2022 kolmen konsertin kiertueen. Kiertue alkaa Nurmijärveltä ja päättyy Kuopioon tehden matkalla pysähdyksen Euran Paneliassa. Nurmijärven tilaisuudesta tehdään konserttitallenne, joka tulee myöhemmin katsottavaksi Kotilon YouTube-kanavalle.


 

TILAISUUDET 

 

26.1. klo 19.00 Nummenpään koulu, Nurmijärvi

Osana Festikaali-konserttisarjaa

 

27.1. klo 18.00 Panelian Osuusmeijeri, Eura

 

28.1. klo 19.00 Kanttila, Kuopio

Minna Canthin talo ry

OHJELMA

Kiertueen puheenvuoro käsittelee taiteen yhteiskunnalisia merkityksiä. Puheenvuoron ympärille on rakennettu musiikillinen kokonaisuus, jossa soi Caroline Shawn, Anna Thorvaldsdottirin ja Krzysztof  Pendereckin musiikki. Tilaisuudet ovat väliajattomia ja kestävät n. 75 minuuttia.

ESIINTYJÄT

Juha Itkonen, puheenvuoro

Klaara Vasara, klarinetti

Terhi Paldanius, viulu

Hanna Hohti, alttoviulu

Sirja Nironen, sello

JUHA ITKONEN (s. 1975 Hämeenlinnassa) kuuluu nuoren kirjailijapolven kärkinimiin. Hänen esikoisromaaninsa Myöhempien aikojen pyhiä (2003) oli Finlandia-palkintoehdokkaana ja sai Kalevi Jäntin palkinnon. Romaanista Anna minun rakastaa enemmän Itkonen sai Valtion kirjallisuuspalkinnon. Itkosen kolmas romaani Kohti on kertomus hajonneesta perheestä ja kahdesta sukupolvesta, jotka koettavat löytää tien toistensa luo. Romaani oli vuoden 2007 Finlandia-ehdokkaita. Itkonen sai romaanista Nuori Aleksis -palkinnon 2008. Itkonen julkaisi yhdessä vaimonsa Maija Itkosen kanssa syksyllä 2007 lastenkirjan Topsi ja tohtori Koirasson. Se oli Juhan ensimmäinen lastenkirja ja Maijan ensimmäinen kuvitustyö.

—————————————————

KLAARA VASARAN (s. 1998) taival instrumenttinsa parissa alkoi ukin vanhan klarinetin ansiosta Vantaan musiikkiopistosta Eija Särkimäen opissa vuonna 2007. Hän on sittemmin opiskellut Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksessa Tuulia Ylösen oppilaana ja valmistunut musiikin kandidaatiksi vuonna 2021 Harri Mäen luokalta. Paraikaa hän suorittaa maisteriopintojaan Christoffer Sundqvistin johdolla. Lisäinspiraatiota Vasara on saanut vaihto-opinnoista Norjan Musiikkiakatemiasta Björn Nymanin luokalta sekä lukuisilta mestarikursseilta mm. José-Luis Estelles, Yehuda Gilad ja Martin Fröst opettajinaan. 

 

Opintojensa ohella Vasara toimii orkesteri- ja kamarimuusikkona. Hän on esiintynyt orkestereiden kuten RSO:n, Tapiola Sinfoniettan ja Joensuun kaupunginorkesterin riveissä. Rakastamaansa kamarimusiikkia hän on soittanut niin kansainvälisellä Crusell-viikolla, Kamarikesä-festivaalilla kuin Kokkolan Syyskamarissa. Nykymusiikin parissa Vasara on työskennellyt NYKY-ensemblen sekä HAI-kvartetin jäsenenä.

—————————————————

Sellisti SIRJA NIRONEN esiintyy aktiivisesti niin solistina, kamari- ja orkesterimuusikkona kuin aikamme ja kevyen musiikin yhtyeissäkin. Vuoden 2021 kohokohtiin kuuluivat paluu Radion Sinfoniaorkesterin solistiksi Sakari Oramon johdolla, Taideyliopiston Sibelius-Akatemian Kesän nuoret taiteilijat -resitaali pianisti Mackenzie Melemedin kanssa sekä debyytti Joensuun kaupunginorkesterin solistina James Sherlockin johdolla. Aktiivisesti levyttävällä Nirosella on merkittävä rooli vuonna 2022 ilmestyvissä Game Music Collectiven ja Garden-yhtyeen debyyttialbumeissa, Avanti!:n Wennäkoski-levyllä sekä Lucy Abramsin levyllä. Myös Peter Häubleinin, Matilda Seppälän, Elisar Riddelinin ja Sauli Zinovjevin sellokonserttojen kantaesitykset kuuluvat Nirosen meriitteihin. 

 

Nironen on nykymusiikkia muihin taiteisiin ja tieteisiin yhdistävän ÄÄNI-kollektiivin, kansainvälistä kulttuuridiplomatiaa edistävän Versoi Ensemblen ja runoudesta ammentavan Garden-yhtyeen jäsen. Hän on myös Tampere Filharmonian sellon varaäänenjohtaja. Nirosta on kuultu Suomen merkittävimpien orkesterien lisäksi Orchestra OIDA Arezzon ja Kronenchor Friedrichstadt Berlinin solistina. Musiikin maisteriksi Taideyliopiston Sibelius-Akatemiasta valmistunut Nironen on esiintynyt kamarimuusikkona niin Helsingin juhlaviikoilla, Musical Chairs -festivaalilla Montrealissa kuin Santa Fén kamarimusiikkijuhlilla ja Amsterdam Cello Biennalessa.

—————————————————

Kotilo-konserttien taiteellisina johtajina toimivat alttoviulisti HANNA HOHTI ja viulisti TERHI PALDANIUS. He haluavat sarjalla osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun musiikin kautta. Kotilossa musiikki esittäytyy kokonaisuutena, joka on rakennettu ajankohtaisen asiantuntijapuheenvuoron ympärille. Hohti ja Paldanius ovat vapaita taiteilijoita, joita yhdistää halu hyödyntää taidetta yleisen hyvinvoinnin ja avoimen keskustelukulttuurin edistämiseksi. He ovat saaneet perinteisen klassisen musiikin koulutuksen, mutta ovat sen jälkeen löytäneet itsensä soittamassa mitä erilaisimmista paikoista niin teatterinäyttämöltä kuin laivatelakalta. Hannan ja Terhin kodit sijaitsevat nykyään alle kilometrin päässä toisistaan ja niitä yhdistää unelma omasta Lokki -valaisimesta.