ESIINTYJÄT
JUHA ITKONEN, puheenvuoro | KLAARA VASARA, klarinetti | TERHI PALDANIUS, viulu | HANNA HOHTI, alttoviulu | SIRJA NIRONEN, sello
JUHA ITKONEN on julkaissut yhdeksän romaania ja muita kirjallisia teoksia. Hän on ollut kaksi kertaa Finlandia-ehdokkaana ja saanut useita kirjallisuuspalkintoja. Itkonen on kirjoittanut myös journalismia, draamaa ja laulutekstejä. Musiikki on Itkosen suuri rakkaus, ja se on aina ollut vahvasti läsnä hänen kirjoissaan. Valtion taideneuvoston puheenjohtajana Itkonen puhuu, kirjoittaa ja toimii tällä hetkellä aktiivisesti koko kulttuurin kentän puolesta.
KLAARA VASARAN (s. 1998) taival instrumenttinsa parissa alkoi ukin vanhan klarinetin ansiosta Vantaan musiikkiopistosta Eija Särkimäen opissa vuonna 2007. Hän on sittemmin opiskellut Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksessa Tuulia Ylösen oppilaana ja valmistunut musiikin kandidaatiksi vuonna 2021 Harri Mäen luokalta. Paraikaa hän suorittaa maisteriopintojaan Christoffer Sundqvistin johdolla. Lisäinspiraatiota Vasara on saanut vaihto-opinnoista Norjan Musiikkiakatemiasta Björn Nymanin luokalta sekä lukuisilta mestarikursseilta mm. José-Luis Estelles, Yehuda Gilad ja Martin Fröst opettajinaan.
Opintojensa ohella Vasara toimii orkesteri- ja kamarimuusikkona. Hän on esiintynyt orkestereiden kuten RSO:n, Tapiola Sinfoniettan ja Joensuun kaupunginorkesterin riveissä. Rakastamaansa kamarimusiikkia hän on soittanut niin kansainvälisellä Crusell-viikolla, Kamarikesä-festivaalilla kuin Kokkolan Syyskamarissa. Nykymusiikin parissa Vasara on työskennellyt NYKY-ensemblen sekä HAI-kvartetin jäsenenä.
Sellisti SIRJA NIRONEN esiintyy aktiivisesti niin solistina, kamari- ja orkesterimuusikkona kuin nykymusiikin ja kevyen musiikin yhtyeissäkin. Vuoden 2021 kohokohtiin kuuluivat paluu Radion Sinfoniaorkesterin solistiksi Sakari Oramon johdolla, Taideyliopiston Sibelius-Akatemian Kesän nuoret taiteilijat -resitaali pianisti Mackenzie Melemedin kanssa sekä debyytti Joensuun kaupunginorkesterin solistina James Sherlockin johdolla. Aktiivisesti levyttävällä Nirosella on merkittävä rooli vuonna 2022 ilmestyvissä Game Music Collectiven ja Garden-yhtyeen debyyttialbumeissa, Avanti!:n Wennäkoski-levyllä sekä Lucy Abramsin levyllä. Myös Peter Häubleinin, Matilda Seppälän, Elisar Riddelinin ja Sauli Zinovjevin sellokonserttojen kantaesitykset kuuluvat Nirosen meriitteihin.
Nironen on nykymusiikkia muihin taiteisiin ja tieteisiin yhdistävän ÄÄNI-kollektiivin, kansainvälistä kulttuuridiplomatiaa edistävän Versoi Ensemblen ja runoudesta ammentavan Garden-yhtyeen jäsen, ja työskentelee Tampere Filharmoniassa sellon varaäänenjohtajana. Nirosta on kuultu Suomen merkittävimpien orkesterien lisäksi mm. Hampurin sinfonikkojen ja Kronenchor Friedrichstadt Berlinin solistina. Musiikin maisteriksi Taideyliopiston Sibelius-Akatemiasta valmistunut Nironen on esiintynyt kamarimuusikkona niin Helsingin juhlaviikoilla, Musical Chairs -festivaalilla Montrealissa kuin Santa Fén kamarimusiikkijuhlilla ja Amsterdam Cello Biennalessa.
Kotilo-konserttien taiteellisina johtajina toimivat alttoviulisti HANNA HOHTI ja viulisti TERHI PALDANIUS. He haluavat sarjalla osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun musiikin kautta. Kotilossa musiikki esittäytyy kokonaisuutena, joka on rakennettu ajankohtaisen asiantuntijapuheenvuoron ympärille.
Hohti ja Paldanius ovat vapaita taiteilijoita, joita yhdistää halu hyödyntää taidetta yleisen hyvinvoinnin ja avoimen keskustelukulttuurin edistämiseksi. He ovat saaneet perinteisen klassisen musiikin koulutuksen, mutta ovat sen jälkeen löytäneet itsensä soittamassa mitä erilaisimmista paikoista niin teatterinäyttämöltä kuin laivatelakalta. Hannan ja Terhin kodit sijaitsevat nykyään alle kilometrin päässä toisistaan ja niitä yhdistää unelma omasta Lokki-valaisimesta.